Cava

Cava

De mousserende wijn uit Spanje heet: Cava. Cava is een prima, betaalbaar alternatief voor champagne.

Het grootste deel van de Cava productie komt uit Penedés in Catalonië, het Noord oosten van Spanje. Op 32.000 hectare wijngaardoppervlak wordt jaarlijks 1.5 miljoen liter Cava geproduceerd. Het gebied heeft een DO (Denominación de Origin) status hetgeen betekent dat alleen in dat afgebakende gebied Cava mag worden gemaakt, met een maximale opbrengst om de kwaliteit te garanderen.

Het klimaat is gematigd Mediterraan, geen vorst, maximaal rond de 28 graden. Door het gevarieerde landschap in dit kleine gebied kan de wijnmaker verschillende soorten druiven planten en dus gebruiken.

Hoe maken ze Cava?

Meest voorkomende druivenrassen zijn: Macabeo, Xarel-lo en de Parellada, hiervan wordt een basiswijn gemaakt. (dit is nog een wijn zonder koolzuur) De bubbels komen op dezelfde manier als bij de champagne in de fles, método tradicional. De basiswijn wordt gebotteld met een mengsel van suiker en gist waarna de fles wordt afgesloten met een tijdelijke kroonkurk. Doordat de wijn opnieuw gaat gisten ontstaat er extra alcohol en koolzuur. De koolzuur kan niet ontsnappen in de afgesloten fles en lost op in de wijn. Na 9 maanden rijping worden gistresten verwijderd en sluiten ze de fles af met de definitieve kurk. Om te voorkomen dat deze vroegtijdig van de fles afschiet wordt de kurk met een soort muilkorfje vastgezet.

Er bestaat witte Cava en Cava rosé. Bij Cava rosé wordt de blauwe Garnacha druif toegevoegd. De meeste Cava is Brut, wat droger van smaak.

Na 15 in plaats van 9 maanden rijping wordt de Cava ‘reserva’ genoemd en na 30 maanden ‘gran reserva’. Op de flessen van de ‘gran reserva’ staat in tegenstelling tot de andere het oogstjaar vermeld.