Verdejo Druif

De Verdejo is een druif die lang alleen groeide in de Rueda streek in Spanje, ten Noord westen van Madrid. Een kleine, bolvormige druif met een korte steel. De stam zet zich makkelijk in onvruchtbare en steenachtige grond en verdraagt goed de droogte van de streek. Van origine uit het noorden van Afrika is de druif rond de 11e eeuw verspreid in Spanje. In eerste instantie werd de Verdejo druif gebruikt voor Sherry achtige wijnen.

Vanaf de 70er jaren begon het wijnhuis Marques de Riscal een frisse witte wijn te ontwikkelen op basis van de Verdejo druif, dit in samenwerking met de Franse vinoloog Emile Peynaud. In 1980 werden de wijnen uit de Rueda streek erkent als Denominacion de Origin (DO).

 

Wijnen met het label ‘Rueda’ moeten minstens voor 50% bestaan uit de Verdejo druif. De resterende 50% wordt meestal aangevuld met Sauvignon blanc en/of Macabeo. Wijnen die ‘Rueda Verdejo’ heten bestaan minimaal voor 85% uit de Verdejo druif, maar meestal is dit 100%.

De Verdejo druif wordt meestal in de avond of nacht geplukt, wat betekent dat de druiven de onder een lagere temperatuur in de kelders aankomen, 10 à 15 graden C. in plaats van de 2 tot 3 keer zo hoge dagtemperaturen in september. Lagere temperature betekent minder oxidatie tijdens het rijpingsproces, wat er voor zorgt dat het sap minder donker wordt.

 

Verdejo wijnen zijn meestal aromatisch, zacht, maar hebben wel een volle smaak.