Wijn & Mosselen

Wijn & Mosselen

Ze zijn er weer: Mosselen!

Het mosselseizoen is weer begonnen! Mosselen zijn heerlijk en bovendien bevatten ze veel eiwitten, weinig vet en zijn ze rijk aan mineralen. Een gezonde maaltijd! Bij een mosselgerecht hoort natuurlijk ook een passende wijn. Mosselen en wijn vormen namelijk een perfecte combinatie!

Het mosselseizoen loopt meestal van begin juli tot mei het jaar erop, de exacte data hangen echter af van de groei en de conditie van de mossel. Ook buiten het mosselseizoen zijn mosselen verkrijgbaar, maar dit zijn diepgevroren of geïmporteerde mosselen. Vanaf de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke gaat er jaarlijks ongeveer 57 miljoen kilo naar de consument, de meeste bedoeld voor de versmarkt. Ook België en Frankrijk zijn dankbare afnemers. De mossel zit immers al jarenlang stevig verankerd in de Belgische eetcultuur. Ze worden daar vaak met friet gegeten (moules-frites). Hier in Nederland is het klassieke pannetje Zeeuwse mosselen erg populair. Met brood en de welbekende sausjes. Maar er kan eindeloos gevarieerd worden!

Mosselen bereiden

Na aankoop, als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan de schelpen een beetje open. Dit komt door de beschermde omgeving die de verpakking biedt. Na spoelen met koud water en eventueel het tikken van de schelp tegen de rand van het aanrecht zal de schelp zich weer sluiten. Het is verstandig om mosselen zo snel als mogelijk na de aankoop te bereiden. Reken 1 tot anderhalve kilo per persoon, afhankelijk van de bijgerechten (frietjes, pasta, salade of alleen brood). Gebruik een grote pan, bij voorkeur een klassieke zwarte mosselpan. Hierin kunnen de mosselen zich openen tijdens de bereiding en door het ruime deksel kan de pan omgeschud worden zodat de onderste boven komen. Met 10 minuten zijn de mosselen gaar. Het kookvocht heeft trouwens veel smaak, zonde om weg te gooien! Je kunt het invriezen in een ijsblokjesvorm, zodat je altijd krachtige visbouillonblokjes bij de hand hebt.