Wijn & Pasta

Wijn & Pasta

Welke wijn bij pasta?

Wijn en Italiaans eten zijn een perfecte combinatie. Wanneer je aan pasta denkt denk je aan lange, mooie gedekte tafels met veel mensen, gezelligheid, de lekkerste gerechten en mooie wijnen. Maar welke wijn past nou bij welke pasta? De beste tip voor het zoeken van een goede wijn is om de pasta te vergeten en aandacht te schenken aan de ingrediënten van de saus. Over het algemeen is een lichte wijn bij de meeste pasta’s een goede keus. Heb je een pasta waar veel kaas in zit, dan is een rijke rode wijn een betere combinatie. Zorg er in elk geval voor dat de aroma’s van de wijn de saus niet overtroeven. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij de vier populairste pasta’s met de beste wijncombinaties voor u op een rijtje gezet.

Pastagerechten met tomatensaus

Laten we beginnen met het meest populaire en meest voorkomende pastagerecht: pasta met tomatensaus. De mix van zongerijpte Italiaanse tomaten met ingrediënten als basilicum, olijfolie, Parmezaanse kaas en knoflook is ideaal om te combineren met een goed glas wijn. Maar welke wijn dat is, kan nogal een verschil maken.

Zuid-Italië vonden we iets te zwoel, dus dan blijven Midden-Italië en Noord-Italië over. Valpolicella, Bardolino en Chianti passen erg goed bij lichtere gerechten met tomatensaus. Omdat tomaten zuur zijn, zoeken we rode wijnen met zuren die mooi aansluiten.

Pastagerechten met pesto

Pasta pesto is altijd een goed idee. Dit gerecht dat binnen een kwartier op tafel staat is niet alleen erg lekker, maar ook de ideale maaltijd. Om het nog makkelijker te maken hebben we voor u uitgezocht welke wijnen dit gerecht helemaal afmaken. Omdat de pesto een frisse smaak heeft kunt u dit gerecht het beste combineren met een frisse witte wijn. Wijn van de witte druiven Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vermentino en Grüner Veltliner zijn uitermate geschikt.

Pastagerechten met romige sauzen

Kiest u voor een pasta met een romige saus, gevuld met bijvoorbeeld ham, zalm of paddenstoelen? Ga dan voor een stevige witte wijn, het liefst houtgerijpt. Helaas zijn houtgerijpte Chardonnays zeldzaam in Italië. Daarvoor moeten we de landgrenzen over. Naar Frankrijk bijvoorbeeld. Blijft u liever in stijl en wilt u geen ander wit dan Italiaans op tafel, trek dan een stevigere Italiaanse wijn met kruidige tonen van de Pinot Grigio druif open.

Pastagerechten met vis of zeevruchten

Tot slot pasta met vis of zeevruchten. Wanneer u lang in de keuken heeft gestaan om een pasta met al het beste van de zee te bereiden wilt u daar natuurlijk wel een wijn bij die perfect samengaat met uw kookkunsten. Kies bij een gerecht met vis of zeevruchten voor wat minder uitgesproken wijnen om de milde smaken van vis en schelpdieren niet te overstemmen. Schenk een milde Pinot Grigio uit Noord-Italië, een strakke Vermentino uit Zuid-Italië of Inzolia van Sicilië.

Hoe u het ook went of keert, pasta is een van de maaltijden die erg van wijn houdt. Hou als basisregel aan dat de aroma’s van de wijn overeenkomen met de smaken van de pastasaus. Staat er een romige saus op tafel dan is een vette Chardonnay prima en gaat u voor een saus met veel zuren dan is een wijn met een zuurtje juist een goed aanvulling. Neem vooral de tijd om een paar verschillende combinaties te proberen, uw eigen persoonlijke favorieten te vinden en te genieten van de vele mogelijkheden. Steek een kaarsje aan, trek de fles wijn open, sluit uw ogen en waan uzelf even helemaal in Italië. Proost. Of op z’n Italiaans Cin Cin!